Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.10.30

A nyomorultak (1958)

A nyomorultak   (Les misérables)

színes, magyarul beszélő, francia-olasz-NDK filmdráma, 225 perc, 1957

 

http://indavideo.hu/video/A_nyomorultak_elso_resz

 

http://indavideo.hu/video/A_nyomorultak_masodik_resz

rendező: Jean-Paul Le Chanois
író: Victor Hugo
forgatókönyvíró: Michel Audiard, René Barjavel, Jean-Paul Le Chanois
zeneszerző: Georges Van Parys
operatőr: Jacques Natteau
vágó: Emma Le Chanois

szereplő(k):
Jean Gabin (Jean Valjean)
Bernard Blier (Javert)
Bourvil (Thenardier)
Silvia Monfort (Eponine)
Béatrice Altariba (Cosette)
Daniéle Delorme (Fantine)
http://www.youtube.com/watch?v=66L9Gtzynvo

Tartalom:

Az erő, nemeslelkűség, szeretet és szépség legyőzik-e az emberi számítást, gonoszságot és kíméletlenséget? 1800-ban Franciaországban, Toulon kőbányájában nehéz bilincsbe verve dolgoznak a fegyencek, közöttük Jean Valjan. Roppant erejű, de meggyötört, keserű ember. Szabadulása után, egy tolvajlás közben életében először találkozik a jósággal, mely megváltoztatja addigi életét. Hamarosan tekintélyes vagyon birtokosa, a szegények és elesettek gyámolítója lesz. Mindaddig, amíg Javert felügyelő fel nem ismeri a polgármesterben az egykori fegyencet...

Jean Gabin pályája csúcsán megkapta ezt a csak kevesek számára elérhető, rendkívüli szerepet. A francia író-óriás áradó meseszövését, a fő- és mellékesemények szétágazó, majd egymásba bonyolódó szálait, a regény megszámlálhatatlan kisebb-nagyobb szereplőjének történetét próbálta meg a heroikus vállalkozás filmre vinni. Az eredmény lenyűgöző, de nem hibátlan. Jean Gabin hosszú tanulmányra méltó játéka mellett Bernard Blier és Bourvil gazdag ívelésű alakítása emelkedik ki a népes szereplőgárdából.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

München

Veterán, 2014.12.25 21:05

Régi karácsony estéken a televizióban rendszeresen vetítették ezt a filmet. Már akkor is elgondolkodtatott, hogy milyen hatalma van a szeretetnek. Képes megváltoztatni egy ember életét.